Vil du have sparring med Brian Brandt? Find dit behov her.

Søgemaskine optimering af din webshop. Til tops i Google

Den komplette guide til ehandel

Skrevet af Brian Brandt fra Clickstarter

Kapitel 6

Søgemaskineoptimering af din webshop

Hvis du har fulgt denne guide i forhold til forundersøgelserne, valg af platform og struktur, så er du allerede langt foran de fleste af dine konkurrenter.

Det at du har fundet de vigtigste søgeord og valgt at bruge dem i din navigation, det tæller meget mere end du aner. Men det er ikke kun for din navigation, at du skal finde søgeord – du skal gøre det for samtlige sider i din webshop. I hvert fald alle de sider, du gerne vil have trafik til via Google. Det betyder altså din forside, dine kategori sider, dine produktsider og andre landingssider du har.

Søgetermet skal optræde naturligt

Det vigtigste du kan gøre med din webshop, er at huske at skrive gode tekster – unikke tekster. Tekster der er relevante for det søgeord, som du gerne vil rangere på. Du kan dog stadig godt gøre din tekst mere lækker i Googles øjne, og det vil jeg komme ind på her.

I det følgende har jeg udvalgt et søgeterm, som jeg gerne vil rangere en side på – og det tager vi udgangspunkt i her.

Jeg vil gerne rangere på ”regnjakke fra Småfolk” (Det er 3 ord, og godt nok kalder jeg det et søgeord eller søgeterm, men i min verden kan flere ord godt være et søgeord. Det mere konkrete vil jo selvfølgelig nok være at kalde det en søgesætning).
Flot Småfolk regnjakke

Title tags

Dette er titlen på den enkelte side du er på. Et title tag skal være unikt på samtlige sider på din webshop. Google ligger stadig stor vægt på dit title tag, så sørg for at have dit søgeord med her.
Skriv dit title tag som en sætning og skriv det så folk får lyst til at læse mere.

Meta descriptions

Dette er en tekst, der står lige under dit title tag. Sørg for, at skriv en så spændende tekst om din side, at folk bare ikke kan lade være med at skulle læse mere. Hvis du bruger dit søgeord her, så vil Google markere det med ”fed” skrift ude i søgeresultaterne.

Kategori tekster

Dette område er noget jeg ser 80% af alle webshops overser at skrive. Typisk er en kategori side bare en side der lister alle dine produkter i den kategori. Derfor tænker folk ikke over, at det kan blive en trafikmagnet ude i søgemaskinerne. Faktisk en rigtig god side at lade folk komme ind på fra Google.

Det vil også være en god side, at linke til i din markedsføring. Det er langt bedre at linke til kategorien frem for det enkelte produkt. Produkter forsvinder med tiden, kategorier består. Så det er en fremtidssikring.

Kategorisiden vil altid være opdateret med nye produkter, hvilket igen gør kategorisiden en god landingsside. Fremtidssikret.

Sørg for at skrive en rigtig god beskrivende tekst om kategoriens indhold. Gør teksten hyperrelevant – inddrag synonymer, relaterede ord, link ud til relevante sider, link til andre interne sider.

Hvis du har mange kategorier der skal skrives tekster til – så start med dine brand sider, Fx Diesel bukser. Det er ”brand” + ”produktkategori” søgeord som giver den mest relevante trafik. Start der.

Produkt tekster

De fleste der starter en webshop, har masser af overskud til at skrive gode produkttekster og energien der ligges i teksterne skinner tydeligt igennem. Den energi forlader dog hurtigt folk, og produkttekster bliver noget der bare skal overstås og det ender med kun en linjes tekst.

Lad være med at falde i den fælde.

Det er her du kan fange den ”langhalede” søgetrafik. Sørg for, at du som minimum skriver disse ting:
  • Beskrivende titel der indeholder: brand, produktkategori, farve eller motiv. Drop alt for smarte ord som: smuk, strålende, nuttet, yndig, etc. Det bruger folk ikke i deres søgning alligevel.
  • Husk at få gentaget produktets navn, brand, farve, motiv og produktkategori nede i brødteksten.
  • Link gerne internt til andre relevante produkter, direkte i brødteksten. (et relaterede produkter område kan godt bruges).
  • Fakta om dit produkt: mål, størrelse, materiale, etc


En god måde at få sig selv til at huske det hele, er at lave en skabelon for din produkttekst. Det kunne fx se sådan her ud:

Indledende tekst:

Hvilket brand og hvilken produktkategori tilhører den:

Produktfakta:

Andre relevante produkter:


På den måde tvinger du dig selv til at skrive i det mindste 4 linjers tekst. 3 linjers tekst mere end 95% af alle dine konkurrenter – noget der vil belønne dig i længden.

Billede optimering

Google har en billedesøgning, som der rent faktisk er mange mennesker der bruger. Mange ved ikke engang, at de bruger den, men tænker den bare som en almindelig søgning.

Du har nok set en billede række i Google. Det er billeder trukket ud af Googles billedesøgning – og klikker du på linket, kommer du over kun til billeder.

Det er her du gerne vil have dine billeder til at være placeret.

Et par af de faktorer der spiller ind er:
  • at billedet er unikt
  • teksten på den side billedet er placeret
  • filnavnet på billedet
  • alt teksten på billedet
  • title på billedet
  • figurtekst på billedet

Billedets unikhed

Har du en webshop, får du typisk produktbilleder fra din leverandør. Det er som sådan fint nok – men det gør alle dine konkurrenter også. Google er bare ikke glade for at præsentere det samme billede flere gange.

Derfor kan det blive en rigtig hård kamp, at komme højt i Googles billederesultater, hvis du har 10 konkurrenter med nøjagtig det samme billede. Endnu hårdere, hvis du er den sidste der får billedet på hjemmesiden, for så har Google nok allerede valgt en anden webshops billede.

Ser du det samme billede optræde?
Derfor kan det være en god ide, hvis du har ressourcer, selv at tage alle dine produktbilleder. Sørg for, at de bliver taget markant anderledes end leverandørens.

Den side billedet optræder på

Google kigger meget på den tekst, som billedet optræder på. Så hvis du har en produkttekst der kun er på en overskrift, så har Google svært ved at indsætte det i en sammenhæng. Så dette punkt hænger sammen med afsnittet om produkttekst. Sørg for at der er nok tekst på.

De tekniske ting i billede optimering

Når du indsætter et billede på en hjemmeside, så ser det tekniske kode som minimum sådan her ud:

<img src="http://minhjemmeside.dk/billedenavn.jpg" />

Du kan optimere den tekniske del ved at huske 3 ting. Filnavnet skal indeholde søgeordet, der skal være en ”alt” tekst og billedet skal have en ”titel”. Det tekniske kode kommer så til at se sådan her ud:

<img src="http://minhjemmeside.dk/regnjakke-smaafolk.jpg" alt="Flot Småfolk regnjakke" title="billede af regnjakke fra Småfolk" />

Husk ikke at bruge æøå i dit filnavn – det skaber bare en masse bøvl.

Det næste tekniske er figurteksten, som typisk er placeret under billedet. Det skal også være sat teknisk rigtigt ind. På engelsk hedder det en ”caption”.

<caption>En Småfolk regnjakke med blomster</caption>

Rigtig mange webshop systemer kan automatisere indsættelse af ”alt”, ”title” og ”caption” for dig. Det kan være et fint alternativ, hvis du glemmer at få det skrevet, og bestemt bedre end at du ikke skriver noget.

Del på:
Ånumvej 28, 6900 Skjern +45 27 11 28 48 mail@clickstarter.dk